De Sfendoni grot is een van de mooiste druipsteengrotten van Kreta. We dalen een stukje pad af en lopen naar de ingang van de grot. Onder begeleiding van een gids lopen we naar binnen. Onze ogen moeten even wennen aan het donker, maar led verlichting brengt wat licht in de duisternis. Omdat bij wit licht mos al vrij snel op de stenen groeit, wordt in de Sfendoni grot op Kreta gebruik gemaakt van rood, blauw, groen en paars led licht.
Aan het begin van de rondleiding door de grot wordt ons gevraagd niet aan de stalactieten en stalagmieten te komen. De snelheid van aangroei van de stalactieten en stalagmieten is ongeveer 1 cm/100 jaar. De Sfendoni grot op Kreta bestaat uit twee delen. Het eerste deel is open voor bezoekers en is verdeeld in 8 kamers. Het tweede deel is via een nauwe gang te bereiken, maar is gesloten voor bezoek. In het tweede gedeelte van de Sfendoni grot is een gesloten ecosysteem van levende dieren die zonder licht leven. In deze grot leven onder andere vleermuizen, slakken, slangen, schorpioenen en muizen. De slakken en slangen in het tweede gedeelte van de Sfendoni grot op Kreta zijn maar een paar millimeter groot en compleet blank.
Tijdens de ontdekkingstocht in Sfendoni grot op Kreta is een geraamte van een kind gevonden uit de middeleeuwen. Zij is vermoedelijk verdwaald geraakt in de Sfendoni grot en gestorven. Het voorste gedeelte van de grot is in der loop der eeuwen gebruikt voor opslag en onderdak. Hier zijn attributen van de middeleeuwen, maar ook van de Romeinse tijd gevonden. Omdat de grot geen historische bezoekplaats is, zijn de attributen overgebracht naar het Heraklion museum in Heraklion, de hoofdstad van Kreta.
Tijdens een vakantie in Kreta is de Sfendoni grot zeker de moeite waard om even te stoppen.
Wel naar Kreta, maar niet in een groot appartementen complex?. Bekijk de mogelijkheden eens met Eliza was here op Kreta. Eliza was here staat voor kleinschalige bijzondere accommodaties op Kreta