Vakantie naar Zuid-Afrika - Informatie en links

Zuid-Afrika vlag
Map icon

Groepsrondreis Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho
Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Zuid-Afrika, Swazil...

www.sawadee.nl

19-daagse privérondreis Ontdek Zuid-Afrika met huurauto
Ontdek Zuid-Afrika, van Johannesburg tot Kaapstad. Speur in ...

www.anwb.nl
Meer reizen in Zuid-Afrika

De Republiek Zuid-Afrika is het zuidelijkste land van het continent Afrika. Zuid-Afrika heeft een oppervlakte van ongeveer 1,2 miljoen km2 en telt ongeveer 50 miljoen inwoners. In het noorden grenst Zuid-Afrika aan Botswana, Namibië en Zimbabwe. In het oosten grenst Zuid-Afrika aan Swaziland en Mozambique. Midden in Zuid-Afrika ligt Lesotho wat geheel omringd wordt door het land. Er zijn 11 officiële talen van Zuid-Afrika, waaronder: Zoeloe, Xhosa, Afrikaans, Noord-Sotho, Tswana, Engels, Zuid-Sotho, Tsonga, Swazi, Venda, Zuid-Ndebele. Door de ligging vlieg je in 11 uur van Amsterdam naar een van de grote steden Johannesburg of Kaapstad. In Zuid-Afrika heeft elke grote stad een vliegveld. Door de grote afstanden in het land, wordt veel gebruik gemaakt van binnenlandse vluchten. Omdat wij in Nederland zomer en wintertijd kennen is het in de winter in Zuid-Afrika een uur later. In de zomertijd is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika. Ook zijn in het land zelf geen tijdzones. De snelwegen in Zuid-Afrika zijn goed. Er wordt in Zuid-Afrika veel aan de weg gewerkt, waardoor kans op vertraging is. Er zijn nog steeds veel wegen niet geasfalteerd, voornamelijk in de dunbevolkte gebieden. Ook zijn een aantal wegen in slechte staat, maar ook daar wordt in Zuid-Afrika hard aan gewerkt. Toch kan over het algemeen gezegd worden dat de wegenconditie in Zuid-Afrika goed is. De bekendste attracties in Zuid-Afrika zijn de verschillende natuurparken, zoals Kruger National Park, Drakensbergen, Tsitsikamma National Park, Addo Elephant Park en de Tuinroute. Ook zijn steden zoals Kaapstad, met de Tafelberg, Johannesburg, Port Elizabeth en Durban trekpleisters.

Natuur in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft een veelzijdige natuur. Het land heeft droge savannen, waterrijke bossen, grillige bergen en woestijn. Een groot deel van Zuid-Afrika ligt in het Drakensbergen wat zich ongeveer 1000 km uitstrekt. Op dit hoge plateau ligt bijvoorbeeld Johannesburg (1600m). Ten noorden van het plateau bevinden zich de steppen, savannen en de woestijn. Deze delen van Zuid-Afrika zijn relatief dunbevolkt. Ten zuiden van het Drakensberg plateau bevinden zich de nattere delen van Zuid-Afrika met bosbouw.
Door deze variatie in natuur, is er ook een grote variatie in flora en fauna. Zuid-Afrika heeft ongeveer 10% van de bekende plantensoorten, ongeveer 20.000. Ook is Zuid-Afrika rijk aan een diversiteit van dieren. De Big Five zijn de meest bekenden hiervan, de buffel, de leeuw, de luipaard, de neushoorn en de olifant. Ook komen koedoes, gnoes, wrattenzwijnen, impala's en hyena's voor in Zuid-Afrika. Ook kent Zuid-Afrika een grote diversiteit aan gekleurde vogels.
Zuid-Afrika heeft meer dan 20 nationale parken waar het wild leeft. Het bekendste en grootste nationaal park in Zuid-Afrika is Kruger National Park. Hier kan men naast de Big Five ook de giraffe vinden. Voor alle nationale parken moet een conservation levy betaald worden.

Cultuur in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft een roerige geschiedenis. In 1647 kwamen de eerste Nederlanders aan wal op de Kaap bij Kaapstad. Zij kwamen voor het eerst in aanraking met de lokale bevolking, de Khoikhoi. De Nederlanders bouwden Zand Fort van kaap die goeie hoop. Lange tijd werd de Kaap een bevoorading punt voor de VOC schepen die op weg waren naar Indië.
Na de Slag om Muizenberg in 1785 werd de Kaap bezet door Britten. In 1803 kregen Nederlanders de Kaap weer terug, om in 1805 deze definitief te verliezen aan de Britten. Vele Nederlandse boeren trokken weg en vormden hun eigen vrijstaten. Pogingen van de Nederlandse boeren om zich ook in Natal te vestigen, werden door de Zoeloes verhinderd.
In 1867 werden in de Oranje Vrijstaat diamanten ontdekt. Inmenging van de Britten zorgen voor de Eerste Boerenoorlog. De inwoners van de vrijstaat wonnen de Eerste Boerenoorlog(1880-1881), maar verloren de Tweede Boerenoorlog (1899-1902).
In 1910 werd de unie van Zuid-Afrika opgericht en werd een onafhankelijke staat binnen de Britse Gemene Best. Uiteindelijk werd in 1931 Zuid-Afrika helemaal onafhankelijk en werd de apartheid geïntroduceerd. De apartheid was een scheiding van rassen. Blanken en zwarten mochten niet in de zelfde wijken wonen, dezelfde scholen en met zelfde bussen reizen. Eind jaren negentig eindigde de apartheid en werd Nelson Mandela vrijgelaten. Nelson Mandela was een van de bekendste antiapartheidsactivist. De ANC werd, onder leiding van Nelson Mandela, de grootste partij. Het einde van de apartheid betekende dat er geen verschil meer was tussen wat blanken en zwarten mochten. Vele blanken waren bezorgd over de toekomst en vertrokken uit Zuid-Afrika. Het verschil tussen blank en zwart is nog steeds zichtbaar in de woongebieden. Zwarten en kleurlingen leven nog steeds in de zogeheten townships.
Door de grote tegenstelling tussen arm en rijk heeft Zuid-Afrika last van hoge criminaliteit. Ook is het werkeloosheidspercentage onder de inwoners van Zuid-Afrika (geschat) op 40%. Naast criminaliteit is Aids ook een groot probleem in Zuid-Afrika. Het land heeft het hoogste Aids besmettingen percentage van de wereld.
Door de grote diversiteit van bewoners heeft Zuid-Afrika ook een grote diversiteit aan culturen. Er zijn verschillende afsplitsingen van geloven, wat resulteert in een grote diversiteit in geloof. De meeste inwoners hebben we een christelijke inslag.

Feestdagen in Zuid-Afrika

1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Drie koningen
21 maart: Mensenrechtendag
April: Goede Vrijdag
Arpil: Paasmaandag
27 april: Vrijheidsdag
1 mei: Dag van de arbeid
16 juni: Jeugd dag
9 augustus: Nationale vrouwendag
24 september: Erfenisdag
16 december: Dag van de verzoening
25-26 december: Kerstmis

Activiteiten in Zuid-Afrika

Er is in Zuid-Afrika genoeg te doen. Door de diversiteit in natuur en cultuur zijn er veel leuke dingen te beleven in Zuid-Afrika. Zo kun je een safari maken en de Big Five spotten in een van de vele nationale parken, zoals Kruger National Park, Addo Elephant Park of Mount Zebra. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf met een huurauto door de verschillende parken te rijden. In de parken waar geen groot wild rond loopt is het mogelijk om bijvoorbeeld te wandelen, zoals in Drakensbergen, Tsitsikamma National Park en Golden Gate Highland Park. Aan de kust zijn verschillende mogelijkheden om haaien, dolfijnen en walvissen te kijken. Elke grote stad heeft zijn eigen activiteiten. Kaapstad is een van de bekendste steden in Zuid-Afrika waar van alles te beleven is. Bij Kaapstad ligt de Tafelberg en Kaap de Goede Hoop, wat veel toeristen naar Zuid-Afrika trekt. Ook begint, of eindigt de Tuinroute in Kaapstad. De Tuinroute (R62) is een van de populaire routes in Zuid-Afrika en is vergelijkbaar met de R66 in Amerika. Langs de tuinroute zijn verschillende struisvogelboerderijen en wijnvelden die een bezoekje waard zijn.
Zuid-Afrika is voor een groot deel afhankelijk van toerisme. Hierdoor worden voor toeristen een hoop leuke dingen georganiseerd. Zodra je weet waar je overnacht, kun je beginnen met plannen van de leuke dingen!

Klimaat in Zuid-Afrika

Maand => Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur (min. °C) 18 17 15 13 10 8 5 6 9 12 14 16
Temperatuur (max. °C) 30 29 26 23 21 20 19 20 22 23 26 29
Dagen neerslag per maand 10 9 9 8 7 5 4 5 8 9 11 11
Neerslag (min. mm) 60 60 60 30 30 5 5 30 30 60 60 60
Neerslag (max. mm) 100 100 100 60 60 30

30

60 60 100 100 100
Uren zon per dag 9 8 8 8 7 7 8 8 8 8 9 9

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond. Vergeleken met Nederland, betekent dit, dat de zomer en winter omgekeerd zijn. Als het in Nederland zomer is, is het in Zuid-Afrika winter.
Zuid-Afrika is een groot land met 6 verschillende klimaat zones. In het noorden bevindt zich het warme woestijnklimaat. Net ten zuiden hiervan bevindt zit het warme steppenklimaat, wat zich uitstrekt van oost naar west. In de hooglanden bevindt zich het gematigde klimaat met relatief koele zomers en koude winters. Bij Kaapstad bevind zich het subtropisch klimaat met droge zomers. Aan de zuidoost kust bevind zich het subtropisch klimaat met het hele jaar door veel regen. En net hierboven bevind zich het gematigde koele klimaat met koele zomers en milde winters.
De beste tijd om naar Zuid-Afrika te reizen is in de Zuid-Afrikaanse lente of herfst. In de winter kan het op sommige plekken erg koud zijn en in de zomer kan het erg warm zijn in Zuid-Afrika.

Kaarten van en reis- en wandelgidsen voor Zuid-Afrika

Wil je gaan wandelen in Zuid-Afrika of met de auto een rondreis gaan maken? Ga dan niet onvoorbereid op pad. Kijk hier voor kaarten en reis- en wandelgidsen voor Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika op het internet

Hier vind je diverse links die wij hebben gebruikt tijdens het plannen van onze vakanties naar Zuid-Afrika, of die we in de loop van tijd hebben gevonden tijdens het onderhouden van onze website.
Heb je een suggestie voor deze pagina? Neem dan contact met ons op.

 

Top icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy